memandangkan keputusan SPM baru je keluar, result STPM baru ja minggu lepas an. Tidak dinafikan, yuran pengajian di sini lebih murah kerana matlamatnya adalah seperti yang sebutkan tadi, untuk membantu golongan Melayu dan Bumiputera yang memerlukan. Depends la. Rata2 IPTA melatakkan yuran sekitar RM1000 satu sem manakala IPTS bergantung kepada course, sekitar rm50k untuk kejuruteraan, RM90k untuk pharmacy dan RM300k untuk perubatan. Bawalah pergi untuk buang katarak tu. CONGRATULATIONZZZZ ..so tetiba rase nak tulis pasal UIA ni. Tenengtenenggg 1. JANGAN KELIRU JUGA. Yuran Mentaliti terkepung So apa yang bestnya UIA ni? Sudah tentu agak pelik jika golongan yang berkemampuan berada di UiTM dan juga membayar yuran yang rendah seperti mahasiswa-mahasiwa lain. Bergantung jenis LASIK. Mahal lagi kereta Toyota Vios kau. Sebelum ini saya ada berkongsi kepada pembaca-pembaca semua bagaimana cara menjual di Shopee.Alhamdulillah feedback yang diterima sangat memberangsangkan. Hahahaha jadi promoter plak aku. Aku dulu kena 600 lebih. Di kampus Gombak. member aku 500 lebih. Banyak juga soalan-soalan yang diterima berkaitan dengan cara pos barang Shopee ni dan saya ada berjanji untuk buat satu pos berkenaan dengan perkara ni. Cepat or lambat tu dpnds la. Mungkin ibu bapa kau ada katarak. Nak terangkan pun payah, kau kena pergi dan buat pemeriksaan mata kau dulu di situ. Ni hao. betul betul....masa saya belajar kat uia, naik semput nak membayar yuran pengajian plus yuran mahallah..tup2 masa belajar kat uitm murah giler yuran dia,,,hoho save budget sikit,,alhamdulillah,,,lagi satu tempoh pengajian dia,,fuh sekejap … Harganya mahal sedikit. Yuran pendaftaran dalam 500 lebih utk aliran Sains and yang syiokkkkknya asrama free weh. For Matrik, each month korang akan dapat RM250. Takyah bayor! Badan UK (IFoA) ada byk paper, bkn 8 je hahaha Lepas 12 paper (sume actuary kena amik ni, CT1-9 & CA1-3) dpt jd Associate Lepas tu, 3 paper mengikut bidang masing2 (2 dari ST1-9 & 1 dari SA1-6) utk jd Fellow Jumlah yuran untuk kursus di universiti swasta boleh mencecah sehingga ke 3 ke 9 kali ganda jumlah yuran di sesebuah universiti awam. Tapi ada yang berharga RM5k. Bil Pelajar Lejer Online Payment Semakan PTPTN Semakan JPA Bayaran PTPTN/JPA Elaun Makan eKWSP Muat Turun Surat Pengesahan Yuran Aduan dan Maklumbalas Kaji Selidik Pelanggan Akses BPKP Facebook JPKP JABATAN PENGURUSAN KEWANGAN PELAJAR UiTM Haaa haritu aku tulis dah kan pasal life asasi, so biar aku tulis pasal degree lak. Kalau ibu bapa kau mengadu dah tak nampak sebab faktor usia. Sebagai contoh, mengejar Ijazah Kejuruteraan di sebuah universiti swasta boleh mencecah kos antara RM47k ke RM170k untuk yuran pengajian sahaja. Yuran pengajian pulak RM 460 utk sem 2. Yuran nya mahal dan walaupun kualiti dijaga oleh IPTA tersebut tetapi masih tidak setanding dengan kualiti pengajaran dan pembelajaran yang di tawarkan oleh institusi awam seperti Politeknik dan Kolej Kemahiran Mara. Yuran pendaftaran agak mahal and berbeza-beza ikut pendapatan family. (walaupun dekat UIA, yuran pengajian nurse same mahal dengan medic, pharmacy etc.. nursing mostnya tak dapat scholar...kalau dapatpun lebih sedikit dari kos-kos kritikal) 2) Jika ingin kerja di government (GH), mereka perlu apply seperti kos-kos … Yuran yang dikenakan oleh pengusaha pusat asuhan harian dikatakan agak mahal bagi sesetengah ibu bapa terutamanya dari golongan B40.