• Posted on: 31 August 2013
  • By: greeny
KÉRDÉS
 
Felmerült a kérdés, hogy hogyan is értelmezendő a várakozás mint egyik fő veszteségforrás. A probléma amit elsőre nem sikerült felodanunk, a következő volt:
 
Amikor a batch miatt várakozik a félkész termék akkor ez most várakozási veszteség vagy felesleges készlet veszteség? Hiszen a készlet az várakozik vagy nem?
 
Lássuk mire jutunk egy gyors google kereséssel:
 
"Waiting is one of the seven wastes of lean manufacturing (or 7 mudas), it is the act of doing nothing or working slowly whilst waiting for a previous step in the process."
 
Vagyis egy folyamatlépés várakozik az előzőre mert nincs mit csinálnia.
 
 
"...waiting will be evident when there are component shortages on a production line, or when a machine is down. ... When a line or production area encounters a part shortage, it is very easy to see that people are standing around waiting for the parts to arrive. ... A worker standing at a machine waiting for it to process is considered waste of waiting. "
 
Tulajdonképpen ugyanaz, azzal kiegészítve, hogy lehet hogy már ideért az áru de nem megy a gép.
 
"Whenever goods are not moving or being processed, the waste of waiting occurs. Typically more than 99% of a product's life in traditional batch-and-queue manufacture will be spent waiting to be processed. Much of a product’s lead time is tied up in waiting for the next operation; this is usually because material flow is poor, production runs are too long, and distances between work centers are too great."
 
Ez már egy kicsit általánosabb, de hozzájön az a lehetőség is hogy azért várakozik az áru mert a következő lépés nem tudja fogadni. De nem ezt hívjuk készletnek?
 
A megoldásra egy általam igen tisztelt LEAN szakember segített rávílagítani.
 
VÁLASZ
 
Várakozás: amikor az erőforrás és/vagy a gép és/vagy a félkész termék várakozik.
1. Gép és erőforrás vár mert nincs feldolgozandó félkész termék.
2. Gép és félkész termék vár mert nincs erőforrás.
3. Félkész termék és erőforrás vár mert lerobbant a gép.
4. Vagy ugyanezek csak úgy hogy háromból kettő nem elérhető és egy igen.
 
Termelésben készletnek azokat tekintjük amiket kivonunk a processzálásból (hátra visszük a raktárba mert majd jó lesz valamire). Azt a készletet ami a batch miatt van nem tekintjük készletnek, hanem várakozó félkész terméknek. A VSM-en is ezt a típusú készletet várakozásnak számoljuk át, vagyis a batch miatti készlet és a várakozás átjárható fogalmak.
 
Olyan típusú szolgáltatásoknál mint például a számlák feldolgozása a készlet nem nagyon értelmezhető. Itt inkább a várakozás releváns hiszen minden számlát amit “bedobnak a rendszerbe”, fel kell dolgoznunk. Nem parkoltatunk le számlákat azért, hogy majd csak jó lesz valamire (ez elég abszurd lenne).
 
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy a készlet akkor igazán veszteség amikor valamilyen veszteséget is okoz. Például mozgatni kell vagy a tárolása pénzbe kerül vagy áll benne a befektetett tőke (munkaerő, alapanyag stb.). De egy kicsit elvonatkoztatva akár azt is mondhatjuk hogy a párhuzamosan futó projektek, amelyek megvalósulása valamilyen hasznot termelne, készleten vannak. Hiszen amíg az egyik projekt ügyit intézzük, addig a többi várakozik, tehát később fog hasznot termelni. Ha ezt egy kicsit tovább általánosítjuk akkor eljuthatunk odáig is hogy a multitasking készlet veszteséghez vezet.
 

LEAN: Készlet vagy várakozás?